Tripje, langpoot, vrolijkerd en the good life
Door: sannevanwezel
Blijf op de hoogte en volg Sanne
14 November 2011 | Suriname, Paramaribo
Wow bereid jullie voor want ik heb weer erg veel meegemaakt en te vertellen. Op stage hebben we de laatste dagen gehad op interne geneeskunde. We hebben dinsdag nog een dagje op de behandelkamer gestaan. Was wel een keer leuk eens wat anders dan de hele dag bruine billen wassen. Ons laatste dagje hebben we leuk afgesloten.
Doordat wij vrijdag op trip vertrekken moesten we een lesje salsa inhalen. Het zou best een pittige les worden en anders zouden we teveel achter lopen. Dus kregen we met zijn 4e privé les op woensdagavond van een andere dansleraar. Dit was erg leuk en leerzaam omdat hij heel veel prive tips gaf en ons goed begeleidde. We hebben ook nog om de beurt met hem gedanst en de draaien zitten er nu redelijk in. We namen ons voor om donderdag in de Havana maar weer eens goed te oefenen.
Donderdag heb ik heerlijk uitgeslapen. Ik had het blijkbaar nodig. Daarna zijn we bij Zin gaan zwemmen. Zagen we Winston ook weer eens een keer (de gids waar we ons eerste tripje mee gedaan hadden). Dus wij zitten daar een beetje rustig te chillen met een muziekje erbij. Valt de stroom in een keer uit! Ook het netwerk was in het begin niet beschikbaar. Mja goed we gingen er maar het beste van maken dus allemaal kaarsjes aangestoken, we hadden een laptop bij waar we de muziek op aanzetten voor zolang hij het vol zou houden. Toen hoorde we dat de stroom in heel Paramaribo was uitgevallen en dat het wel een paar uur kon duren. Wij moesten onze tas nog inpakken voor het tripje van vrijdag, eten en we zouden ook nog naar de Havana gaan. Maar goed niets aan te doen en dus zoals ze dat hier zeggen: “no spang” zoiets als “Hakunamatata” en “geen zorgen”. Gewoon lekker gechillt daar en er was nog een man die daar in het hotel logeerde en nu dus ook zonder stroom en licht zat. Deze man bleek hier te zijn voor “Salsuri” (dat salsa festival) en hij was ook van plan om naar de Havana te gaan. Hij zou wel even een dansje met ons wagen. Na ongeveer 2 uur sprong eindelijk het licht weer aan en kwamen we maar eens in actie. Het was ondertussen een uurtje of 10 dus we moesten maar eens wat gaan doen. Thuis aangekomen hebben we maar snel een boterham met gebakken ei gegeten en hebben we ons klaar gemaakt om naar de Havana te gaan. Vol goede moed want nu begon onze salsa toch echt ergens op te lijken dus nu durfde ik wel te dansen. Komen we daar aan... Staan er maar fucking 5 stelletjes op de dansvloer. Ok dan ben ik niet meer zo stoer en kijk ik liever. Tot de man van Zin ons spotte en me de dansvloer op sleurde haha. Ach ik knop om gezet en maar zo goed mogelijk mijn best gedaan want meneer vond het nogal leuk om mij alle kanten uit te laten draaien. Denk je dat je al heel wat kunt, verbaas je jezelf nog! Maar ik had er iig lol in en de meiden zeiden dat het er best goed uit zag. Ik werd daarna meteen gevraagd door iemand van dansles die me had zien dansen dus zo klunzig kan het er niet uit hebben gezien. Dus ondanks dat het rustig was en de moed me in mijn schoenen zakte toen we aankwamen heb ik toch nog veel gedanst en geoefend. En we zouden het niet laat maken omdat we de volgende dag om 9 uur op trip zouden gaan en nog steeds onze tas moesten pakken. Maar jullie kennen mij onderhand ook wel. Tuurlijk werd het weer wél laat! Het was ook gewoon weer heel gezellig.
Vrijdag ging de wekker om 8 uur. Snel tasje gepakt en opgefrist zodat ik helemaal klaar was voor de trip. Om half 10 vertrokken we met de auto richting Danta Bai en voor de lunch kwamen we daar aan nadat we ongeveer 3 kwartier over een hobbelweg gereden hadden. Daar mochten we onze hut kiezen en de keuze was al snel gemaakt want er was een eilandje met 1 hutje. Nou natuurlijk wilde we daar. “Op een onbewoond eiland...” Er waren van dezelfde touroperator nog 3 mensen. Een meisje met haar ouders en we gingen meteen met hun erbij met de boot op pad. Er ging ook een indiaan mee richting een Saramacaans dorpje. Daar kregen we een rondleiding en er was zelfs een school waar 300 kinderen op zaten die allemaal uit het gebied eromheen kwamen. Zij gaan niet met een schoolbus maar met een schoolboot. We hadden ook lolly’s en kauwgom meegenomen om daar aan de kindertjes te geven. Was erg grappig want ik bukte en er kwam gelijk een erg ondeugend jongetje bijna de hele zak leeg graaien en in zijn zakken stoppen. Ze waren erg blij met de snoepjes. We liepen nog verder om nog meer kindertjes te zoeken en te verblijden en dat jongetje liep steeds achter ons aan en deed net of hij nog niets had gehad. De deugniet! De vrouwen waren hier ook niet zo “verlegen” als bij Jaw Jaw. Ze liepen hier gewoon in hun blote borsten en als we het vroegen mochten we ook foto’s maken. Terwijl bij Jaw Jaw ze zich snel bedekte als er mannen aan kwamen. Bij vrouwen waren ze daar wat milder in maar wel nog “verlegen”. Ook hebben we nog zelfgemaakte bakjes gekocht die met de hand bewerkt waren door een vrouw uit het dorp. Ze zijn van een Calabas gemaakt. Een soort vrucht die aan de boom groeit. We liepen weer richting de boot en toen kwamen we nog een heel klein ventje tegen die erg goed kon klimmen. Ik denk dat hij een jaar of 7 was en hij had gewoon een fucking 6-pack en spierballen! My god echt bizar hoe gespierd die mannen hier al gewoon van zichtzelf zijn. Het begon al te schemeren en we zouden nog een boswandeling maken dus we moesten een beetje haast maken. Wij de boot weer in en toen werden we de rivier over gezet. Er werd ons verteld dat we een boswandeling van ongeveer anderhalf tot 2 uur gingen maken. Dus wij hadden nog gevraagd of we een lange broek en lange mouwen aan moesten maar nee dat hoefde niet. Nja goed ik denk leuk een boswandeling, spannend! Mja het werd al donker en die maffe gidsen waren vergeten te zeggen dat wij onze lampjes mee moesten nemen wat erop neer kwam dat we voor 9 mensen maar 4 lampen hadden. Nou de 2 gidsen 1 en dan nog van ons. Dus we moesten achter elkaar met om de 2 mensen iemand met een lamp. Berto voorop en de indiaan gewoon op zijn blote poten(mafkees) achterop. Was erg onwennig in het begin natuurlijk en best wel spannend. Je bent dan echt in het pikkedonker een beetje in de jungle aan het lopen. Echt jungle.. in onze blote armen en benen! Echt gaaf. Ook heeft de jungle niet echt een duidelijk pad en moest er onderweg regelmatig wat omgehakt of wat dan ook worden. De jungle is ook niet bepaald droog dus soms moesten we door een kreekje wandelen. Onze voeten hielden het dus ook niet erg droog. Af en toe zochten we naar beesten en op een gegeven moment had Berto een hagedis gevangen. Was niets natuurlijk vergeleken met die kaaiman haha. Maar wel leuk. Op een gegeven moment horen we een gilletje, blijkt dat Erna met 1 been tot bijna haar lies in de modder staat. Haha kan hier gewoon allemaal. Die er weer uit geholpen en gewoon weer verder gelopen. Na een uur lopen ongeveer wordt je wel wat melig en begonnen we met liedjes zingen en toen zag ik een liaan hangen. Hé dacht ik dat is leuk.. laat ik eens kijken of ik eraan kan slingeren. Dus ik trek er even aan, gaat goed. Nog een keer trekken.. hij zakt wel iets mja hij geeft ook een beetje mee natuurlijk en toen zei de indiaan Sanne pas op he. Maar nee Sanne is eigenwijs en Sanne trekt nog een keer. En ja hoor ik hoor boven allemaal geritsel en ik zie een tak naar beneden komen. Dus ik duik weg en roep kijk uit! Maar Marianne sprong precies onder die tak waardoor die precies op Marianne viel. Dat was even schrikken. Gelukkig deed het geen zeer en was het een rotte tak waardoor hij ook niet zo hard was. En Marianne en ik konden er gelukkig wel erg hard om lachen. Doen we nu nog af en toe. Was erg grappig, wie verwacht er dan ook dat er een tak uit de bomen komt vallen in de jungle :P haha. Ach hadden we tenminste weer even een spannend momentje in de wandeling waarin je echt geen reet ziet en alles op tast en gevoel moet doen. Ik heb op een gegeven moment nog een stuk zonder licht voorop gelopen puur op gevoel. We kwamen uiteindelijk in een dorpje en toen moesten we nog een stuk lopen. Ook kregen we onderweg een stuk zogenaamde “redbull” plant. Als je hier het sap van op zuigde zou je er energie van krijgen. Nou dat konden we allen wel gebruiken dus wij vollop dat sap eruit zuigen. We gingen weer verder en daar mochten we in een “sulla” (stroomversnelling) gaan zitten. Ik had het zo warm en omdat Marianne en ik onderweg met zand van die oorlogsstrepen op ons gezicht en armen hadden gedaan vond ik het wel lekker om even af te spoelen. We kwamen terug en toen was het eten al klaar. Heerlijk want we hadden reuze honger! Ja koken dat kunnen die mannen hier wel! Net zoals dansen. Misschien moet ik toch maar eens overwegen om maar zo’n man mee naar huis te nemen hahaha nee grapje. Na het eten gingen we lekker aan de Borgoe cola en in de Sulla zitten. Daar heb ik met Erna, Berto en de indiaan tot een uurtje of half 5 gezeten toen we honger kregen en op zoek gingen naar eten. In het keukentje werden we betrapt door de ouders van Erna die er gelukkig wel om konden lachen. Om 5 uur was het toch echt wel tijd om te gaan slapen aangezien we de volgende dag weer allemaal dingen op het programma hadden staan. En aangezien hier die zon zo lekker vroeg op komt en mijn hangmatje buiten precies aan die kant hing zou ik wel vroeg wakker worden.
En ja hoor het was zo.. rond een uurtje of half 8 was ik weer klaar wakker. Beetje moe en het ontbijten ging ook niet zo soepel. Gelukkig gingen we gelijk weer naar de sulla wandelen dus werd ik daar een beetje wakker van. Met de indiaan op pad en ja hoor aapjes gespot. Jeeh! Weer helemaal blij. Doordat ik van mama Marianne een half broodje een banaan en een stukje pompelmoes had moeten eten had ik gelukkig genoeg energie voor de wandeling. Dit keer in het ligt en op slippers. Bij de sulla aangekomen moesten we over de rotsen en door de sulla om bij een lekker plekje uit te komen. Fijn met je slippers en dus kon ik ook niet voorkomen dan precies mijn slipper er vandoor ging. Gelukkig rende de Indiaan er achteraan en kon hem nog op tijd beet pakken. Yes slipper gered maar nu moesten we de tocht nog voort zetten. Gelukkig iedereen met slippers en heel huids aangekomen bij het “lekkere” plekje en daar gingen we in de Sulla zitten. Echt heerlijk was dat. We kregen water en watermeloen terwijl we heerlijk als een prinsjesje in het water in de zon zat. Op een gegeven moment moesten we helaas weer richting huiswaarts dus de stroomversnelling verlaten. Maar het leuke was dat we nu de kabelbaan gingen doen dus weer wat om naar uit te kijken. Terug gekomen weer lekker geluncht en toen hadden we een uurtje vrij om even te chillen wat mij heel goed uit kwam. Lekker in mijn hangmatje gaan dommelen, heerlijk. Toen zag ik de Indiaan op zijn kop de kabelbaan afkomen en daar kreeg ik weer energie van want dat wilde ik ook! Wij omkleden en op pad. Eerst kregen we uitleg van Spider en mochten we op kabels in het bos oefenen met remmen enzo. Toen we eindelijk naar boven gingen klimmen om het “echte” werk aan te pakken begon het heel hard te waaien en te overtrekken. Ze keken even naar de en de lucht en besloten dat het beter was als we niet zouden gaan. Ach zei ik, niet erg.. morgen weer een dag. Veiligheid boven alles. Dus dat was dus even balen maar eigenlijk werd het al gelijk goed gemaakt want we hadden nog wel tijd om te leren abseilen. Gewoon uit een boom dus dat was ook wel heel gaaf. Nou toen we klaar waren begon de ellende dus wij snel alles binnen zetten en bedekken met een poncho. Verder konden we weinig doen dus zijn we in onze hangmatten gaan hangmatteren. ( Ik hangmateer, jij hangmateert en wij hangmateren). Heerlijk met een muziekje erbij was gezellig. De Indiaan kon erg leuk en mooi vertellen dus we waren allemaal adembenemend aan het luisteren.
Het was weer droog en de locals riepen ons want ze gingen muziek maken en of we kwamen kijken en meedoen. Dus wij er naartoe en een beetje gedanst tot we helemaal gaar waren en ik lekker ging slapen nadat ik mijn hangmat weer buiten heb laten ophangen. (Ik vertrouw nog steeds mijn eigen knopen niet) Haha niet zo goed geslapen want het was fris en soms viel er een druppel op mijn gezicht.
Maar goed de volgende dag stond ik weer op met een lach want het zonnetje scheen al weer heerlijk in mijn hangmattie. De Indiaan kwam aanvaren in zijn bootje en hij vroeg of ik kwam zwemmen. Ja ach waarom ook niet dus met mijn “pyjama” in het water een lekkere ochtendduik genomen. Daarna ontbeten om vervolgens weer te gaan kabelbanen. Jeeh eindelijk! Eerst weer even oefenen, kijken of we alles nog wisten en daarna mochten we de hoge en lange kabels. Dit was echt geweldig! Alsof je als een vogel over het water vliegt, heerlijk gevoel! Aan de overkant van het water kregen we nog een kleine boswandeling met uitleg en toen mochten we weer verder. Bij de laatste kabel mochten we op ons kop hangen. Dus dat wilde we allemaal wel natuurlijk! Echt een lekker gevoel gaf dat. Na de kabelbaan mochten we ook nog de Tarzan Swing doen. En aangezien ik de dag ervoor in het bos al geoefend had ging deze me erg goed af. Ook hier mochten we op zijn kop hangen en omdat we er geen genoeg van konden krijgen mochten we 2 x. We gingen ook nog kajakken die dag én nog naar Brownsberg dus we konden even lunchen, omkleden en we moesten weer gaan. Haha dat kajakken viel nog niet mee. De bootjes waren erg wentbaar waardoor je heel snel draaide. Maar na een beetje oefenen kreeg ik de feeling wel en ging het me best goed af. We gingen 2x van een sulla en daarna mochten we chillen op een strandje. Dat kajakken is namelijk behoorlijk vermoeiend! Is wel mooi want dan staat er 1 boom op zo’n strandje en verder niets. Er vliegen wat vogels en dan toch weet de indiaan er weer een mooi verhaal over te vertellen. Echt bizar! Helaas hadden we haast en moesten we weer terug naar onze hutjes om in te pakken. We hadden in ieder geval afgesproken met zijn 4e hier nog eens terug naartoe te keren. We hebben zoo genoten hier! Toen op weg naar Brownsberg en onderweg sloten 2 huisgenoten en 2 vrienden en de vriendin van Berto aan. Die gingen gezellig mee.
Daar aangekomen vielen we wel ff in een zwart gat. Het was donker, er was niets geregeld en overal waren beesten. Uiteindelijk kregen we een mooie hut en hebben we eerst lekker gedoucht en gegeten. Toen wat gechillt en tegen 2 uur gaan slapen. De wekker ging namelijk weer om kwart over 6 omdat we de zonsopkomst wilde zien. Die was mooi maar niet de mooiste die we tot nu toe gezien hebben. Lekker ontbeten en toen begonnen we aan onze tocht naar de watervallen. Deze was hells en zwaar en bij iedere stap die ik naar beneden zette spookte de gedachte door me hoofd dat ik die straks ook weer omhoog moest zetten. Maar goed ach wat moet je anders op zo’n berg doen en zo zie je nog eens wat en train je je conditie weer eens een keer. Beneden bij de Irenevallen aangekomen viel het eigenlijk een beetje tegen. We konden er net met zijn 2e onder staan en het “badje” eronder kwam tot mijn enkels. Ondanks dat was het wel een mooi gezicht en een heerlijke afkoeling. Maahaar we moesten weer terug haha. In het begin had ik er echt geen zin in maar samen met Naomi zeiden we kom op! We gaan ons lichaam uitdagen en kijken hoe lang we door kunnen lopen zonder te stoppen. Later kwamen Geranne en Cynthia er ook bij en zijn we met zijn 4e door gelopen. Ze zeiden dat we er ongeveer 2 uur over zouden doen en we hebben het voor elkaar gekregen om het in 1 uur te doen. Met zelfs op een eind een sprintje. Heerlijk gevoel gaf dat! We hadden ook gelijk energie. Heerlijk gedoucht en gegeten en toen moesten we weer gaan inpakken. De trip zat er helaas weer op namelijk. ’s Avonds waren we laat thuis dus ik ben eigenlijk meteen gaan slapen.
Dinsdag was onze eerste dag op de Verloskamer. Heel leuk! We mochten gelijk allemaal dingen doen en werden lekker aan het werk gezet. Heerlijk na 5 weken stil zitten. Gaf echt een goed gevoel. Ik heb mijn eerste bevalling gezien en nou als hij bij mij ook zo zou gaan zou ik ervoor tekenen. Het kindje was er binnen 2 minuten uit. Het was dan ook al kindje nummer 6 maargoed alsnog! ’s Avonds hadden we weer salsa les die ook weer erg leerzaam was. Ik moet echt goed gaan oefenen. Dus ik dacht ik ga naar de Havana zoals iedere donderdag maar toen kreeg ik het voorstel van de Indiaan om woensdag uit stage mee terug te gaan naar Danta Bai. Nou dan is mijn keuze snel gemaakt. Ik ben hier maar een paar maanden dus dan wil ik wel alles eruit halen wat erin zit en dan ga ik geen nee zeggen tegen een tripje naar die heerlijk jungle.
Woensdag was zoooo saai op de afdeling. Ik denk dat we zonder te overdrijven 6 uur alleen maar gezeten hebben. Er was gewoon niets te doen. Er ging niemand bevallen dus ja. Beetje kleine klusjes doen maar die konden allemaal zittend. We mochten dan ook lekker om half 3 weg en dat kwam goed uit want ik zou om 4 uur opgehaald worden om naar Danta Bai te gaan. De andere konden helaas niet mee dus ben ik hier maar in mijn eentje. Nja ik vermaak me wel met de indiaan, een boekje, mijn hangmat, mijn laptop en de sulla’s. Heerlijk! De toch hierheen was nog niet zo makkelijk als de vorige keer. De Indiaan was de stad al uit en omdat het zo druk was moest ik maar een taxi nemen want dat was sneller. Dus dat al. Maar dat ging gelukkig goed. Daarna zaten we in de auto op weg naar danta bai. Ligt de weg ineens open! Zijn die Chinezen aan de weg bezig en komt hij vrolijk naar ons toe met 4 vingers omhoog. Ja wat? 4 minuten? 4 kwartier? 4 uur? Of tot 4 uur? Gelukkig was het ongeveer 4 uur. Haha wtf! Zit je dan met je goede gedrag. Gelukkig hadden we eten bij ons en konden we lekker eten. En verder maar een beetje kijken en wachten. Die chinezen waren helemaal dol van me en vonden me allemaal mooi. De indiaan deed maar net of ik zijn vrouw was en de chinezen wilde graag met me op de foto. Ze vroegen ook of ik uit amsterdam kwam en ze bleven maar zeggen dat ik zo mooi was. Alsof ze nog nooit een blonde “bakra” (blanke) hadden gezien, echt bizar! Om 12 uur kwamen we eindelijk aan op Danta Bai en toen zijn we lekker het water in gesprongen, beetje naar de sterren gekeken en een matrasje op de rotsen gelegd om vervolgens daar lekker in slaap te vallen. Om 6 uur kwam de zon op en lag ik lekker in het zonnetje. Nog even doorgeslapen tot een uur of 9 en toen kreeg ik thee met een koekje op “bed” Haha ik wordt hier als een prinsesje behandeld. Toen had ik het wel warm van de zon en maar weer in de sulla gaan zitten. Heerlijk even een ochtend badje. Daarna een kleine boswandeling naar een kreekje gemaakt en lekker ontbeten met een omelet. Haha en de indiaan die kookt gewoon voor me. Dit is echt living the good life.
Ik zal gelijk de rest van de titel verklaren. De indiaan en Spider noemen me steeds langpoot vanwege mijn lange benen en vrolijkerd omdat ik zoveel neurie en fluit. Ik ben het schrijven weer wel een beetje beu en ga lekker in mijn hangmat een boekje lezen. Straks nog even zwemmen en ik ga ook nog lekker kajakken. Verder vrijdag op een back to basic trip dus ik vermaak me hier uitstekend! Het is genieten!
Ohja oma, ik vertelde dat je wilde komen maar niet meer durfde vanwege je leeftijd. Hier loopt een man van 85 rond en is nog zo flexibel. Hij gaat ’s ochtends zijn bootje leegscheppen en lekker vissen. Heel mooi om te zien. Jammer dat je niet kunt komen ik zou je graag alles willen laten zien hier. Het is hier echt adembenemend allemachtig prachtig en ik geniet van iedere seconde.
Thanks voor al jullie berichtjes die jullie nog steeds sturen. Super leuk! En wil hier niet meer weg maar tegelijkertijd wil ik jullie allemaal zo graag alles vertellen en foto’s laten zien! Nu nog maar heerlijk genieten en ik hoef er niet eens moeite voor te doen. Loving it!
Kus vanuit de mooie jungle!
15 November 2011 - 08:02
Charlotte R:
Wooow San je maakt echt te veel mee! Echt super vet!! Geniet nog maar even! Hier is het koud maar wel pepernoten! Ik zal een zak voor je bewaren;) Veel plezier nog met je indiaan haha! heeft ie ook van die veren op ze hoofd?:P xxxx -
17 November 2011 - 15:42
Annette:
Geweldig wat je allemaal mee maakt.Nog veel plezier verder. -
20 November 2011 - 10:08
Ingrid En Guy:
Hoi Bakra Langpoot, fantastisch verslag ! Je kan ook nog journaliste of schrijfster worden.
Amuseer je maar goed !
Bedankt voor het reisverslag !
Dikke zoen
Guy & Ingrid