Stage, salsa, coming out day, Havana en Steve

Door: sannevanwezel

Blijf op de hoogte en volg Sanne

15 Oktober 2011 | Suriname, Paramaribo

Naast alle leuke dingen die we hier doen lopen we toch nog steeds 3 dagen in de week stage. En dit wordt steeds leuker! Tot we van een zuster hoorde dat we bij zuster Parker (de hoofdzuster) moesten komen omdat ze ons wilde spreken. Dus Milou met ons hard in onze keel richting zuster Parker, geen idee wat we uit hadden gespookt. Zitten we teveel als er niets te doen is of doen we wat niet goed? Nja dus wij daar aangekomen zit zuster Parker daar met een fors gezicht. Hebben bijna al die zusters hier en ze begint: Ja jullie zitten.. oh wacht wil eerst 1 van jullie even een stoel gaan pakken. Dus ik ga een stoel pakken en Milou en ik gebaren naar elkaar van oei bereid je voor dit wordt een bitse. Zitten we daar gaat ze door: Ja jullie zitten hier nu al 2 weken, hoe vinden jullie het? Dus Milou en ik Pfffieeuww en beginnen honderduit te praten over als onze bevindingen en ervaringen helemaal opgelucht dat het niets ernstigs is. Nou goed gesprek met haar gehad over of wij al dingen hadden gezien die we anders zouden doen of wilde verbeteren terwijl wij vanuit Nederland meekregen dat ze daar hier niet op zitten te wachten. Allemaal heel leuk en positief dus! Toen we vertelde dat we een protocol wilde schrijven over decubitus werd ze helemaal enthousiast en wilde dat we met de protocollencommissie gaan praten. Nou super leuk dus en helemaal boven onze verwachtingen. Hier hadden we nog niet eens van durven dromen. Dus Milou en ik kregen er weer helemaal zin in. Ook was onze praktijkbegeleidster heel enthousiast en ze vonden dat we goed bezig waren en lief voor de patienten. Ik moet nog steeds wennen aan de rare regeltjes die ze hier hebben want alle patienten en zusters moesten lachen toen ik gezellig bij een patient op bed ging zitten en op mijn flikker kreeg van een zuster. Maar ach whatever kunnen ze ook een keer lachen. De patienten kennen me ook al en zeggen steeds dat we zo lief zijn. Wel is die taalbarriere nog even wennen. Ze spreken vaak gewoon surinaams terwijl wij erbij zitten en de zusters doen dat ook nog welleens. 1 Patiente heeft me al aangeboden om me surinaams te leren dus dat wordt nog wat, ik met mijn talenknobbel (NOT). We blijven waarschijnlijk 5 weken op deze afdeling en dan gaan we naar een andere waarvan we nog niet weten welke.

Zo weer genoeg over stage aangezien alle andere dingen veel leuker zijn. We hebben nu onze privé taxichauffeur namelijk “Taxi Steve!!”. Heel relaxt hij is super snel, altijd op tijd en lekker cheap. Ideaal dus.

Dan salsa, dinsdag hadden we onze 2e salsa les. Eerst gingen we los de pasjes oefenen van Zouk, Bachatta en Merengue. Deze 3 gecombineerd wordt dan salsa. Aan het eind gingen we Merengue met partners dansen. De pasjes zitten erin, de mannen leiden heel goed (zijn al gevorderde) maar hoe het eruit ziet. Dat wil ik voorlopig nog niet weten dus ik heb ook niet in de spiegel durven kijken :P Ik gok namelijk dat we er als nederlanders allemaal uit zien als stijve harken.

Woensdag hebben we een lekker chill avondje gehad en zijn we lekker op tijd naar bed gegaan. Even wat bijslapen.

Donderdag gingen we weer met een paar naar de Havana lounge. We hadden daar ook met wat jongens van de salsales afgesproken en 3 vrijgezelle mannen van bijna 40 die we daar vorige week ook waren en tijdens ons tripje ook toevallig tegen kwamen. Eerst werd er weer gesalsadanst en al snel stonden er een paar van ons op de dansvloer. Ik vond het prima om het nog even aan te kijken totdat iemand van de dansles me toch zo ver kreeg. Maar wtf dat viel nog ff zwaar tegen haha. Ik stond regelmatig op zijn tenen en hij op de mijne. Liet hij me draaien kwam ik na de draai steeds verkeerd uit en toen het me eindelijk lukte liet hij me weer een andere draai draaien! Stond ik weer voor lul! Gelukkig was hij heel behulpzaam en legde hij het me goed uit. Hij heeft het toch 2 liedjes met me vol gehouden. Nou toen was ik er wel weer even klaar mee, ik was tot de conlusie gekomen dat ik nog veel moet oefenen. Later gingen we van salsa muziek over op dansmuziek en toen durfde ik weer wel op de dansvloer. Rond 2 uur gingen de eerste weg en bleef ik nog met Nikki en Astrid over. Later ging ook Astrid weg en Nikki en ik hebben elkaar gevonden als party maatje! :) Ik was blij dat we die 3 nederlandse mannen bij ons hadden want toen ze even weg waren kwamen er meteen allemaal Surinamers op ons af om ons te versieren. En helaas kennen ze hier geen “nee”. Niet als je het 1x zegt maar na 20x nog steeds niet dus moesten Nikki en ik elkaar steeds redden van die Surinamers. Tegen half 4 kreeg ik last van mijn keel en besloten we maar naar huis te gaan.

Vrijdag hebben we heerlijk gechillt en wat kleine boodschapjes gedaan. Ook was het vrijdag de internationale “coming out day”. Astrid is journaliste voor “de ware tijd” de grootste krant van Suriname en die moest hier een verslag over schrijven. Dus wij met grote verwachtingen richting het onafhankelijkheidsplein. Komen we daar aan, staan er ik denk nog geen 100 mensen in het roze met regenboog kleuren en weet ik veel wat :P Haha dus het was íets kleiner dan verwacht. Maargoed het was de eerste keer in Suriname en homoseksuele zijn hier nog een enorm taboe. Daarna zijn we lekker cultureel gaan doen en hebben we een fotoshoot gehouden bij fort Zeelandia. Daar wist Charlotte een heel leuk restaurant te zitten aan het water en we wilde er even kijken met de intentie dat we daar een drankje gingen doen. We vroegen voor de grap even de menukaart en toen waren we om. Er stonden zoveel lekkere dingen op dat we de rest opgebeld hebben en daar heerlijk hebben gegeten.

’s Avonds gingen we weer naar salsales en daar hoorden we van verschillende jongens dat ze donderdag graag met ons hadden gedanst maar niet durfde omdat ze óf niet wisten of die mannen onze vriend waren haha óf dat het onze ouders waren. Dus volgende keer zal het nog wel erger worden omdat de Nederlanders helaas zondag naar huis gaan. Moeten we maar andere beschermers gaan zoeken. De les was weer erg leuk en onze dansleraar blijft grappig en leuk. We leerde nu de basisstappen van salsa en we gingen weer met partner dansen. We moesten steeds door wisselen maar Berto wilde nog een ronde met me dansen dus bleef hij staan. Helaas had de dansleraar het door en werd hij alsnog weg gestuurd. Het leek wel of de gevorderde een wedstrijdje deden wie zijn dame het meest kon laten draaien en de meest verschillende pasjes kon laten doen want het hield niet op. Is wel heel leuk want ze leiden heel erg goed dus als je gewoon hun hand achterna gaat en de maat blijft houden gaat het ongeveer vanzelf.

Nu snapte ik ook waarom het de dag ervoor zo slecht ging in de Havana lounge. Namelijk omdat we die pasjes helemaal nog niet hadden geleerd. Haha. Ik zag namelijk de middel gevorderde groep die pasjes dansen. Toen kreeg ik weer wat zelfvertrouwen. Haha. Ja was weer leuk die les, ik kijk nu al weer uit naar de volgende. Thuis zei de vrouw des huizes die mee ging kijken en zelf ook erg goed kan salsa dansen dat ik samen met Cynthia al best soepel danste. Het is dus niet zo erg als ik me had voorgesteld. Misschien durf ik volgende keer wel in de spiegel te kijken.

Ik ben gister met moeite thuis gebleven, Cynthia en Geranne gingen namelijk wel stappen maar ik had huisarrest gekregen. Charlotte (onze co-assistent) schrok wel van mijn keel aangezien de omvang nog steeds met de dag toeneemt. Ik ben dan gister ook begonnen met antibiotica (augmentin 3x daags) helaas is hij vandaag nog groter en doet praten, drinken en eten enorm veel zeer. Het is dus erg rustig hier. (iig van mijn kant) Vanavond gaan we naar Sean Paul! :) en ik denk dat ik mijn mond maar dichttape ofzo.

Zo dit is mijn kortste verhaaltje tot nu toe denk ik en ik duik zo het zwembad in :)
Voor morgen staat er een bbq op het programma. Heerlijk!

Kus Sanne

Ps. Het is heel leuk om al jullie berichtjes te lezen! :)

• 16 Oktober 2011 - 07:28

Nienke:

Sanne!! Ik vind het echt altijd zo geniaal - om bij mijn ontbijt- jou verslagen te lezen. Het klinkt echt gewoon als een té goede vakantie met af en toe nog is een beetje werken ;) wel heel cool dat jullie daar nu zo serieus genomen worden! In je vorige verslag had je zoiets gezet van dat je iemand anders je hangmat op had laten hangen ofzo, toen dacht ik echt, hoe geniaal, zo typisch jij dat je die mensen zo ver krijgt dat ze dat doen voor je! Pas wel op met die keel zeg! voor je het weet moeten ze een abces uit je keel wegprikken ;) is niet fijn en als het zo ver komt kan je écht niks meer. Heeeel veel plezier nog! als je terug bent kom ik snel is langs(partyyyy) en om alles te horen wat je hier nog niet hebt geplaats! xxxxx

• 17 Oktober 2011 - 13:07

Marjo En André:

Supergezellig om die verhalen te lezen. Maar, wat zal het leven saai zijn als je weer terug bent hier!
    Groetjes uit Zwolle

• 18 Oktober 2011 - 08:01

Nikki :

Bas, leuk verhaal! Zo te zien vermaak je je prima! Kut van je keeltje!

Hier in Nederland is het koud en kut weer!

Ik mis je wel hoor, ik kan geen Bassie trucjes uithalen!!

Is er al wat meer duidelijk over Curaçao?

Ik heb trouwens een skype aangemaakt, dus als je wilt kunnen we binnenkort ff lekker skypen!

Kus

• 18 Oktober 2011 - 17:04

Freek:

Je kortste verslag tot nu toe was nog steeds een aardig lang verhaal, maar leuk om te leren hoe je geleidelijk heel goed leert dansen. Succes ermee, veel plezier en sterkte met je keel!

• 21 Oktober 2011 - 15:00

Annette:

Leuk verhaal, je kan het ook zo leuk brengen, ik leef helemaal mee.
    Jammer van je keel, hopelijk help de antibiotica snel. Veel plezier verder.
    Groetjes Annette en de rest